Vill du veta hur det ser ut i en vulkan? Eller vad vulkaner och dinosaurier har gemensamt? Här kan du läsa mer om min forskning och lära dig mer om magmas hemliga liv i vulkanens inre.
Nedan hittar du beskrivningar om följande forskningsprojekt:
Magmatransport och -lagring i vulkaner
Vulkaner som skapade olja ur dinosaurieben
Popcornstenar avslöjar magmakammarnas gåta
Att återskapa vulkanens innre i dator
Varifrån kommer magman i ett vulkanutbrott? Hur ser det egentligen ut inuti en vulkan?
Dessa frågor har fascinerat mig under hela min forskningskarriär. Jag utforskar det nätverket
av transportkanaler och magmakammare som finns intui vulkaner. Syftet är att kunna förstå vad som pågar i en aktiv vulkan innan den får ett utbrott för att kunna förutspana vad som sanolikt kommer hända. Vi kan ju inte titta in i vulkanen eller skicka mätinstrument ner i magmakammaren. Vi kan bara mäta vulkanens ytliga "symptom" så som jordskalv eller förändringar i dess form. För att faktiskt se hur det ser ut inuti en vulkan är det bäst att studera gamla, döda vulkaner efter vulkanberget hyvlats bort av miljontals år av erosion. Då går det bra att undersöka stelnade magmakammare och magmatransportkanaler. Deras form och uppbyggnad avslöjer en hel del om hur de bildades. Ett annat sätt att studera magmatransport är att simulera den antingen i datorn eller i labbet.
Vad har vulkaner, dinosaurier och olja med varandra att göra?
För många miljoner år sedan var norra Patagonien (Argentina) täckt av ett djupt hav, på dess botten samlades tjocka lager av döda plantor och djur. Ibland försvann vattnet och havet blev till land där världens största dinosaurier gick omkring. Även deras ben sattes av i lager blandat med sand och lera. Organiskt material som döda plantor och dinosaurierben är huvudingrediensen för bildning av olja och gas. Förutom det behövs det dock även hög temperatur och tryck som uppstår på djupet under flera kilometer av stenlager. I Patagonien var temperaturerna dock egentligen för låga för att bilda olja. Men tack vare vulkaner som uppkom i samband med att Anderna bildades i granskapet trängde magma in mellan stenlagren och bidrog värme så att det organiska materialet omvandlades till olja och gas. Idag är norra Patagonien Argentinas största oljefält. Utöver sin roll som värmekälla har magman också bidragit till ett annat märkligt fenomen: här i Patagonien har man nämligen upptäckt att olja lagras i gamla, stelnade magmakammare på djupet. Tillsammans med kollegor från universitetet i Oslo och universidad de La Plata i Argentina undersöka jag hur magmakammare i Patagonien är uppbyggda och varför det kan finnas olja i dem.
Läs mer om min forskning och mina fältäventyr i Argentina.
Lyssna även på mitt avsnitt i podden RadioScience där jag berättar om Argentinaprojektet.
Bild ovan: Även om en vulkan inte har utbrott hela tiden och kan sova i tusentals år, så kan den innehålla magma. Magman lagras i magmakammare som kan ha olika former, och den transporteras genom gångar som är magma-fyllda sprickor. Bildkälla: Burchardt & Galland, 2016.
Bild till vänster: En lakkolit är en magmakammare som trycker upp berget som i ritningen. Vid den stelnade och blottlagda Sandfell-lakkoliten på Island (foto) anar man magmans krafter. Sandfell innehöll en halv kubikkilometer magma. Som tur var stelnade den, men andra lakkoliter har ursakat stora, explosiva vulkanutbrott. För att uppskatta risken av ett utbrott är det viktigt att förstå hur magma tar plats i vulkanen. När magman tränger in i en lakkolit ser man det på vulkanens yta och genom jordskalv som ursakas av det sprickande berget.
Lyssna på mitt avsnitt i podden RadioScience där jag berättar om min väg till vetenskapen.
Copyright 2024 © All Rights Reserved